Leacuri naturiste pentru bolile de nutritie


    Una dintre caracteristicele ultimelor decenii este cresterea alarmanta si in ritm continuu a bolilor de nutritie. Diabetul, obezitatea si subnutritia sunt dereglari intilnite la tot pasul in societatea moderna. Nu sunt transmisibile, le facem noi, datorita un regim alimentar dezechilibrat. Metabolismul este dat peste cap si efectele se vad in scurt timp. Cand situatia depaseste orice limita, umblam dupa regimuri de slabire. Daca reusim sa le tinem pana la capat, dam jos cateva kilograme, apoi ne ingrasam la loc. Mai grav, cand alimentatia nerationala duce la diabet zaharat, ajungem la medicamente. si subnutritia este o boala careia putini ii dau importanta, secatuind organismul de combustibili. Toate aceste afectiuni si au cauza, dar si leacul, in alimentatie.
  • Ce este obezitatea?
    Bolile de nutritie sunt cauzate de factori ereditari, disfunctii endocrine, sedentarism, fumat, stres, si, in stransa corelatie, de alimentatia nerationala. Dieta, in unele boli, este singurul remediu, in altele 50% din eficacitatea tratamentului, dar in toate cazurile detine un rol foarte important. Obezitatea este o tulburare de nutritie caracterizata printr-o sporire anormala a greutatii corporale. Se considera obezita persoana care a depasit greutatea ideala cu 15% sau mai mult. Greutatea optima reprezinta numarul de kilograme echivalente numarului de centimetri ce depasesc 1 metru in inaltime. Obezitatea este cauzata fie de un exces de alimente care se depune sub forma de grasime, fie de unele boli, in special ale glandelor endocrine (hipofiza, tiroida, suprarenale, sexuale). Indiferent de origine, obezitatea constituie o stare anormala a corpului si dauneaza inimii, arterelor, ficatului, provoaca diabet, guta. Media de viata a obezilor este cu 10 ani mai mica decat a oamenilor normali. Tratamentul se bazeaza in primul rand pe un regim alimentar din care se exclud pana la eliminare fainoasele, dulciurile si sarea si se scad grasimile.
  • Pregatirea pentru cura de slabit
    Trebuie sa aflam intai care sunt cauzele care favorizeaza acumularea kilogramelor. Un endocrinolog ne va lamuri, cu niste analize simple. inainte de a incepe cura de slabire e indicat un regim de detoxifiere, pentru a spori efectele dietei. Trebuie rezolvata constipatia, pentru eliminarea eficienta a reziduurilor depuse in colon. Deblocarea lui se poate face cu urmatoarea reteta: 5 lingurite tarate (cat mai proaspete), 1 lingurita miere,1 lingura ulei de masline virgin. Se pun la inmuiat intr-o cana cu apa plata de la ora 17 pana la ora 22. Se bea continutul seara, la ora 22. Ultima masa este in jurul orei 19. Cura se repeta timp de o saptamana, zilnic. Exista foarte multe regimuri de slabire, infometarea nu este o solutie. Bineinteles, de mare ajutor sunt gimnastica si mersul pe jos. Una din diete se bazeaza pe macerat de miere cu pulbere de plante medicinale, drojdie de bere si argila. Se elimina 2-4 kg pe saptamana. Maceratul reduce mult pofta de mancare. in plus, va ajuta la vindecarea dereglarilor de metabolism, responsabile de ingrasare. Este un regim usor de suportat, datorita reducerii progresive a numarului de calorii. Nu da ameteli, dureri de cap, senzatie de foame.
  • Maceratul de miere si plante
    Maceratul de miere cu pulbere de plante medicinale se prepara din: papadie (20 p), frunze de mesteacan (10 p), flori de soc (10 p), frunze de urzica (10 p), macese (10 p), fructe de catina alba (10 p), volbura (10 p), fructe de ienupar (5 p), frunze de nuc (5 p), coaja de crusin (5 p), frunze de dud (5 p), turita mare (5 p), coada soricelului (5 p), rostopasca (5 p) si coada calului (5 p), tinctura de iod 1%, cate 3 picaturi pentru fiecare lingurita de pulbere de plante. Pentru intreaga cura, se folosesc 3 kg de macerat, obtinut din 2 kg de miere poliflora si 1 kg pulbere de plante medicinale. Preparatul se ia cu 1-2 pahare de apa minerala, ceai medicinal, sucuri de legume si fructe sau bors de tarite, in doze de cate 1 lingurita, de 3 ori/zi. Maceratul tine loc de mic dejun, gustare si cina. Doar la pranz se mananca mai consistent. Nu se depasesc 6 lingurite de preparat pe zi. Daca mancati multe cruditati, veti produce enzime suficiente pentru ca toate procesele metabolice sa functioneze fara probleme.
  • Ovaz, orz si infuzii
    Curele bazate pe cereale sunt preferate de cele mai multe persoane aflate in regim de slabire. Ovazul poate fi numit alimentul dietetic numarul 1. Sub forma de faina, crupe si fulgi, ovazul sporeste imunitatea si ajuta la vindecarea unor afectiuni majore ca diabetul, cancerul si hipertensiunea, bolile de plamini. Dar, pentru a slabi, nu mancati in aceeasi zi, cereale, cartofi si orez. Cerealele se combina bine cu uleiurile vegetale si legumele proaspete. Cerealele contin in medie 75% glucide (in special amidon), 10-15% proteine, 2% grasimi, fiind bogate in fibre, vitamine si minerale. Un pahar de orz decojit contine 6 grame de fibre (cam un sfert din necesarul unei zile), mai putin de un gram de grasimi si mai mult de 40 de grame de carbohidrati care cresc ritmul de ardere a grasimilor. Tot pentru slabit, fitoterapia recomanda infuzie din frunze de papadie, doua lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale. Frunzele tinere se pot consuma sub forma de salata, primavara. Osul iepurelui este considerat un diuretic complet inofensiv pentru intregul organism. in plus, contine o serie de substante de natura glucozidica si saruri minerale, avand astfel proprietatea de a stimula secretiile glandelor, avand actiune diuretica si depurativa. Ceaiul se prepara din 4 linguri de radacina maruntita la un litru de apa si se fierbe timp de 30 de minute. Lichidul se strecoara, se indulceste si se bea pe parcursul unei zile.
  • Numai legume si fructe
    Dieta cu cruditati presupune sa nu consumam decat alimente nepreparate termic, pentru o perioada de minimum 30 de zile. Puteti manca din belsug legume crude sub forma de salate, sucuri, fructe crude, fulgi de cereale (giu, orz, ovaz), miere si polen de albine. Un loc special il vor ocupa in cadrul acestei diete oleaginoasele: seminte de floarea-soarelui, dovleac si susan neprajite, miezul de nuca, arahidele si alunele neprajite. Acestea le puteti consuma in voie si, astfel, veti scapa de senzatia chinuitoare de foame. in plus, ele sunt foarte bogate in vitaminele E si F, cele care favorizeaza normalizarea proceselor trofice la nivelul pielii. Dieta 50% e considerata nu doar regim de slabire ci si tratament pentru afectiuni dermatologice din cele mai diverse, de la acneea vulgara, la psoriazis si dermatite atipice. Conditia esentiala pentru succesul ei deplin este ca 50% din hrana sa fie constituita din legume si fructe. Produsele lactate, iaurturi, branza degresata, lapte si ouale sunt permise in cantitati moderate. Fiecare masa va incepe cu sucuri din legume cum ar fi telina, patrunjel, ridichi, combinate cu suc de mere sau morcov. Apoi, vor fi nelipsite de la fiecare masa salatele de cruditati cu legume bogate in fibre: morcov, varza, patrunjel, salata verde, spanac, sfecla rosie. Puteti consuma paine graham. Este de preferat ca uleiul rafinat sa fie inlocuit cu cel presat la rece.
  • Cum sa mai punem niste „carne“ pe noi?
    Pare de necrezut, dar exista si persoane care se straduiesc din greu sa se ingrase. Specialistii spun ca pentru o cura de revenire la greutatea normala prin cura de ingrasare cere mai multa vointa decat regimul de slabit. Unul din trucuri este optarea pentru mese dese si placute. Mai e nevoie de somn bun, renuntarea la fumat. Facand sport, kilogramele se vor depune armonios. Denutritia sau slabirea excesiva se caracterizeaza prin scaderea greutatii corporale cu mai mult de 15% fata de greutatea normala. Poate fi urmarea unui deficit alimentar indelungat prin subnutritie sau se poate instala in urma unei boli grave (tuberculoza, diabet, cancer). Exista si persoane slabe prin constitutie care, desi se hranesc normal, au un organism incapabil sa sintetizeze grasimile. Tratamentul urmareste stimularea poftei de mancare si intarzierea senzatiei de saturare. Pentru redresarea greutatii, se recomanda o cura de supraalimentatie care sa contina 3.500 de calorii pe zi: 120 g carne, ficat, lapte, brinza, oua, miere, dulciuri, fainoase, paine, fructe dulci (o jumatate de kilogram pe zi), lipide, sub forma de unt, untdelemn. Drojdia de bere contine 46% proteine, 17 vitamine, 16 amine si 14 saruri minerale esentiale. Este un excelent stimulativ al poftei de mancare. Se farimiteaza o lingurita de drojdie proaspata, se amesteca cu o lingura de miere si deasupra se toarna o cana cu lapte caldut. Se consuma imediat. Drojdia poate fi adaugata in sucuri de fructe si legume.
  • Aperitive si ceaiuri pentru apetit
    Tot pentru recapatarea unei greutati normale, se recomanda polenul, cate 20 de g pe zi, dizolvat in ceai sau lapte caldut, inaintea micului dejun. Mai e buna pasta din muguri de nuc cu miere. 100 g de muguri de nuc se spala si se pun la fiert cu 200 ml de apa intr-un vas acoperit, la foc mic, pana apa scade la jumatate. Se zdrobesc bine, se lasa sa se racoreasca si se adauga 150 g de miere. Compozitia se amesteca pana la omogenizare, se pune intr-un vas de sticla colorata si se tine la rece. Se administreaza cate 3 linguri pe zi, inaintea meselor principale. Pentru copii doza se injumatateste. Preparatul stimuleaza pofta de mancare, accelereaza metabolismul, ajuta la ingrasare si creste rezistenta organismului la infectii. Ceai tonic aperitiv: radacina de ghintura, rizomi de obligeana, schinel, tintaura, pelin, macese, coriandru. Se utilizeaza in anemii, convalescenta, lipsa poftei de mancare. Substantele amare excita glandele stomacului, marind secretia gastrica si, astfel, cresc pofta de mancare. Fructele de maces si coriandru si obligeana ii dau o aroma placuta si ofera un supliment de vitamine naturale. Ceaiul se bea cu o jumatate de ora inaintea mesei, indulcit cu miere. Se amesteca 100 g de unt proaspat cu 100 g de miere, pana la omogenizarea totala. Se administreaza copiilor, cate 3-4 lingurite pe zi. Preparatul ajuta la fixarea calciului, este indicat in cazul pierderii greutatii normale, a surmenajului, rahitismului si in convalescenta.
  • Diabetul, tinut sub control
    Diabetul este o afectiune caracterizata prin prezenta zaharului in urina, din cauza proastei functionari a celulelor pancreatice. Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si se caracterizeaza prin valori crescute ale glicemiei (glucoza in sange), de peste 100 mg/l. Boala afecteaza toate categoriile de varsta si poate fi de tipul I sau insulino- dependent, mai frecvent la copii si tineri, si de tipul II sau noninsulino-dependent. Functia pancreatica poate fi stimulata prin dusuri calde prelungite de 2-3 ori pe zi. Cea mai buna dieta pentru diabetici este un regim de legume nefainoase si supe de legume. Acestea ajuta pancreasul epuizat, al carui principal element este un compus de potasiu. Indiferent de medicatie, organismul trebuie adus la o greutate normala. Multi diabetici pierd din greutate, dar exista si bolnavi obezi. Diabeticii trebuie sa manance des, de sase ori pe zi, aceeasi cantitate pe care o mancau la trei mese. Se recomanda o alimentatie lacto-vegetariana, bogata in vitamine si saruri minerale. Se bea o lingura de ulei de masline pentru a mobiliza glicogenul, sau un pahar cu apa, inainte de mese. Cand apare senzatia de foame, se consuma un fruct, o felie de paine prajita, un morcov, o rosie sau cateva felii de castravete. Se vor face bai progresive la picioare, dusuri reci, frectii, spalari cu otet de mere.

  • Alimentatia in diabet
    Un pahar (200 ml) de ovaz nedecorticat se clateste cu apa rece, se toarna intr-un vas cu capac si se opareste cu 1 l de apa clocotita. Se acopera cu capacul si se lasa sa se infuzeze timp de 12 ore. Se strecoara prin trei straturi de tifon si lichidul rezultat se bea in trei reprize, timp de o zi. Tratamentul dureaza trei luni, dupa care se face pauza de o luna. Ovazul ramas dupa strecurarea infuziei se da prin masina de tocat carne. Peste masa rezultata se toarna un litru de apa si se lasa sa fiarba timp de 20 de minute. Se strecoara si se bea. Aceasta fiertura e buna pentru diabetici. Se mai pot lua 500 ml suc de ceapa amestecat cu 500 ml alcool etilic (96%), cate o lingura pe zi. Alimentele permise fara restrictii datorita continutului scazut de glucide, sub 10%, sunt: morcovii, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoiul, legumele verzi, rosiile, salata, varza, ardeiul, prazul, vinetele, laptele si produsele lactate, carnea si derivatele din carne. Alimente interzise: zahar, miere, malt, biscuiti, prajituri de cofetarie, smochine, stafide, curmale uscate, dulceata, prune uscate, marmelada. Sarea trebuie redusa la mai putin de 7 g zilnic, ceea ce inseamna doar sarea din paine. Se prefera carnea de pasare, pui sau vitel. In principiu, un diabetic fara complicatii poate consuma aproximativ 150-200g carne slaba pe zi, fiarta sau fripta.

  • Regulamentul celui ce vrea sa slabeasca
    Pentru a accelera metabolismul si a preintampina obezitatea, trebuie sa tinem cont de cateva reguli:
1. mancati intotdeauna micul dejun. Daca sariti peste masa de dimineata, rata metabolica va scadea.
2. Cina ar trebui luata cat mai devreme posibil, de preferat cu doua ore inainte de culcare.
3. Niciodata nu consumati mai putin de 1.000 de calorii pe zi, deoarece, altfel, metabolismul se va lenevi.
4. Luati doua gustari usoare, compuse din carbohidrati (fructe proaspete sau uscate, legume sau cereale integrale). Acestea va vor ajuta sa amagiti senzatia de foame.
5. mancati mai multi carbohidrati (alimente din plante) si mai putine grasimi animale. Carbohidratii impulsioneaza metabolismul si au mai putine calorii.
6. Practicati zilnic cel putin un tip de exercitii aerobice (mersul pe jos, jogging, inot, mers pe bicicleta, dans aerobic), de preferat dimineata.
7. Faceti o plimbare de 15 minute in fiecare seara.
8. Evitati orice tip de alcool. Acesta scade metabolismul si stimuleaza apetitul.
9. Beti cel putin 2 litri de apa zilnic.
10. Evitati pilulele, prafurile si medicamentele de slabit. Nu exista solutii rapide care sa nu lase urmari, ci doar tenacitate si rabdare pentru a ajunge la reusita unui tratament de lunga durata.

  • Alte cure de slabire
- Cura cu otet de mere: Se pun doua lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa. Se bea cate un pahar de trei ori pe zi, in timpul meselor.
- Cura de rosii: Se bea cate o cana cu suc de rosii, in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol.
- Cura cu telina: Se bea un pahar mic de suc de telina dimineata, pe stomacul gol.
- Cura cu struguri: Se consuma cate doua kilograme de struguri pe zi, doua zile pe saptamana, fara a mai manca nimic altceva.

  • Leacuri pentru diabet
- ceai neindulcit din frunze de afin (cel mai eficient hipoglicemiant)
- infuzie de frunze de dud (1-2 linguri frunze/cana), 2-3 cani/zi
- ceai de frunze de nuc (1 lingurita/cana). Se beau 2 cani/zi.
- alte ceaiuri: de frunze de salvie, urzica, radacini de brusture, frunze de frag (2 lingurite/200 ml apa-2 cani/zi), anghinare, cicoare, muschi de piatra, creson, turita-mare, obligeana (6 inghitituri/zi), soc, visc (macerat), trei-frati-patati (infuzie sau macerat la rece-1 lingurita/1 cana apa, 2-3 cani/zi), frunze de mur (infuzie sau decoct-3 cani/zi).
- Suc de creson (nasturel) - 60-150 ml/zi, amestecat cu apa sau lapte.
- Vin de praz: peste 500 g praz taiat pana la varfurile verzi se toarna 700 ml vin alb si se lasa 24 de ore acoperit. Se filtreaza si se toarna in sticle. Se bea dimineata si seara cate o gura. Resturile pot fi puse pe paine si mancate.
- Rachiu de usturoi: se zdrobesc 3 capatani mari de usturoi, se pun intr-o sticla de un litru, care se umple apoi cu rachiu de secara si se lasa 14 zile. In fiecare zi inainte de micul dejun se ia o lingurita din macerat, daca nu sunt probleme de stomac.
- Se iau 15 g de pastai de fasole, uscate si marutite, se pun in 200 ml de apa fierbinte, se fierb 10 minute la foc mic, apoi se strecoara. Se iau cate doua linguri din acest decoct, de 3 ori/zi, inainte de masa.